Algemene informatie over Gambia

Gambia, officieel "The Gambia" ligt aan de Atlantische Oceaan in West-Afrika. Dit kleinste land van het Afrikaanse vasteland (Gambia is qua oppervlakte nog niet de helft van Nederland) is wel een reisbestemming van formaat!

Zon, zee en strand vormen het decor voor uw vakantie, maar er is meer, veel meer. Plaatsen als Banjul, Serrekunda en Brikama bieden u een uniek Afrikaans beeld van het lokale leven terwijl tijdens een bezoek aan het traditionele binnenland met zijn dorpjes en plaatselijke bevolking de tijd even stil lijkt te hebben gestaan.

Historie

Het eerste bekende record van Gambai is een korte verwijzing in de rekening door Hanno de Carthaagse, van zijn reis door West-Afrika rond 470 voor Christus. Tijdens de 5e en 8e eeuw na Christus was het grootste deel van het Sene-Gambiaanse gebied deel van het Imperium van Ghana, waarvan de heersers deel uitmaakte van de Serahuli stam. In de eeuwen die volgden, vestigden stammen van Mandingoes en Susus uit de Fouta Djalon Plateau Guinee zich in wat nu bekend staat als Mali.

 

Charles II, Koning van Engeland, stichtte de Royal Adventurers Trading naar Afrika op, waarna het voornaamste doel was om slaven te kopen voor de West-Indische en Amerikaanse plantages. In 1661 veroverde het bedrijf St. Andrew's Island in de River Gambia, hernoemde het tot James Island en bouwde er een fort op en stichtte de eerste Engelse nederzetting op de West-Afrikaanse kust.

Tijdens de 18e en 19e eeuw was er bittere en langdurige religieuze verdeeldheid, dwars door tribale loyaliteiten. Een gevolg van de strijd was dat verschillende leiders bescherming zochten bij de Britten, gevestigd in Banjul, zodat de Britse regering geleidelijk over het hele land verspreidde. Een laatste en dergelijk verdrag werd gesloten in 1901 met Musa Molloh, hoofd van Fulladu.

Amerikaanse auteur, Alex Haley, wees op de slavenhandel uit dit gebied in zijn best verkochte book "Roots". Ook vertoond in een tv mini-serie, terwijl hij zijn eigen roots terug kon traceren naar de oevers van de River Gambia. Vandaag de dag kunnen toeristen met een excursie op de rivier een aantal van de bekende bezienswaardigheden hieromtrent zien. Het "Roots Homecoming Festival", gehouden in juni, is een viering van Gambiaanse cultuur door middel van muziek, dans, kunst en ambachten.

Als oudste Engels sprekende land in West-Afrika, kreeg Gambia in 1965 zijn onafhankelijkheid van Engeland, onder leiding van Sir Dawada Kairaba Jawara, de eerste president van de Republiek van Gambia. In 1977 opende hij het 250 hectare grote Abuko Nature Reserve, dit bevestide zijn voornemen om de bescherming en het behoud van flora en founa vast te stellen voor komende generaties.

In 1990 vierde het land zijn 25-jarige bestaan van vrede en stabiliteit. Een bloedelzoe coup vondt plaats in 1994 en een interim-regering werd geïnstalleerd. Verkiezingen zijn inmiddels teruggekeerd in Gambia omwille van democratie en het land is kalm en rustig sinds die tijd. Onder leiding van de president, Zijne Excellentie Alhagie Dr Yahya Jammeh A JJ, heeft het land een hernieuwd gevoel en een doel. In november 2011 won Jammeh de verkiezing om terug te keren als president voor een vierde termijn van vijf jaar.

Landschap & bevolking

Abuko Nature Reserve

Het Abuko Nature Reserve werd opgericht in 1968 als eerste beschermd gebied in The Gambia en biedt een goede introductie tot de planten en dieren van het land. De pools in het reserve houden een aanzienlijke bevolking van Nijl krokodillen en trekken een breed scala aan vogels, zoogdieren en reptielen. Het educatief centrum, welke uitzicht heeft op de pool, geeft een interpretatie van de ecologie en natuurlijk historie van het park. Abuko is the thuisbasis van meer dan 270 soorten vogels, waaronder de groene turaco, ijsvogel, groene Buulbull en roodbuikparadijsmonarch. Zoogdieren in het reservaat omvatten bushbuck, Maxwell's duiker, Gambiaanse heliosciurus rufobrachium en kuif stekelvarken. Het park bevat varanen en verschillende soorten slangen en als bezoeker komt u ook zeker de nodige kleurrijke vlinders en libellen tegen. Het dierenweesthuis biedt thuis aan gevlekte hyenas, bavianen, papegaaien, schildpadden en aan drie soorten apen. Er zijn ook verschillende fotohuizen langs het parcours welke een uitstekende plek bieden voor het spotten van de wilde dieren. Een kiosk biedt verfrissende drankjes en snacks en een ambachtelijke markt, gelegen aan de afrit, en is voorzien van items gemaakt door lokale ambachtslieden. Gidsen zijn te huur bij de ingang voor deskundige interpreaties van de ecologie van het reservaat en om te helpen bij het spotten van de wilde dieren. Om Abuko te bereiken huurt ue en taxi of gaat u met het openbaar vervoer van de Westfield parkeerplaats richting het Lamin dorp. Vraag om afgezet te worden bij de ingang van het Reserve.

Bao Bolong Wetland Reserve

Direct tegenover Kiang West National Park, aan de noordelijke oever van het land, ligt Bao Bolong Wetland Reserve. Het beschikt over zes belangrijke bolongs (kreken), die uitstekende mogelijkheden voor varen en vogel spotten bieden. Het ongerepte reservaat is de thuisbasis van diverse zeldsame en trekvolgels, met inbegrip van de watertrapper, pels visuil, ibis en brownnecked papegaai. Bezoekers kunnen ook de Kaapse otter, West-Afrikaanse zeekoe, baviaan en nijlkrokodil vinden. Jakhalzen, hyena's en wrattenzwijnen zijn te vinden in de droge gebieden. Gasten kunnen de kreken bezoeken op excursies die worden aangeboden door Tendaba Camp, die ook accommodatie heeft. Toegang per land is beschikbaar op de noord-oever in Konte Kunda, Njii, Katchang, Salikene en Njaba Kunda.

Kiang West National Park

Kiang West National Park is het belangrijkste wildreservaat in The Gambia. Het bestaat voornamelijk uit Guinee savanne en bossen en is een uitstekende plek om te wandelen. De helling loopt door het park en biedt prachtig uitzicht. Kiang West beschikt over meer dan 250 soorten vogels, waarvan vele moeilijk elders te observeren zijn. Warthog, bushbuck, Guinee baviaan, senegalgalago, moerasmangoeste, roan antilopen en zeekoe verblijven ook in het park. Rondleidingen zijn beschikbaar in het park Hoofdkwartier. 

Natuur

The Gambia is eigenlijk een rivier met een noord- en zuidoever. De bijna 70 kilometer lange kustlijn bestaat uit eindeloze zandstranden en mangrovegebieden terwijl u landinwaarts tropische bossen en uitlopers van de Gambia rivier aantreft.

Niumi National Park

Met één van de laatste ongerepte mangrove bossen in West-Afrika, gelegen aan de overkant van de rivier bij Banjul, zal het Niumi National Park zowel natuurliefhebbers als strandliefhebbers gelijk behagen. Vogelaars zullen de overvloed aan trekvogels en lokale vogels, waaronder sterns, kiekendieven en grasmussen waarderen. De gevlekte hyena, groene schildpad, West-Afrikaanse zeehoe, luipaard, Kaapse otter en bush duiker zijn ook aanwezig. En zwemmers op het prachtige strand van Jinack Island kunnen zicht hebben op spelende dolfijnen voor de kust. Om het Niumu National Park Hoofdkwartier te bereiken, neemt u de veerboot van Banjul naar Barra en neemt vervolgens een auto naar het hoofdkwartier in Kanuma Village.

River Gambia National Park

Gelegen in de buurt van de oude stenen certels op Wassu, het River Gambia National Park beslaat vijf kleine eilanden, gedomineerd door galerie bos, seizoensgebonden moeras en savanne. Bezoekers hebben wellicht het geluk om de bedreigde nijlpaard te zien, het grootst overgebleven zoogdien in The Gambia. Het park herbergt ook het Chimpanzee Rehabilitation Project (CRP), die geredde chimpansees beschermt, er zijn op dit moment 80 individuelen. Voor het eerst geïntroduceert op de eilanden in 1979, heeft de chimpansee bevolking inmiddels drie generaties in het wild geboren chimpansees. Boottochten van het park geven de bezoekers een kans om de chimpansees op een veilige afstand te bekijken. In voor een echte bijzondere ervaring? Boek dan een overnachting met de Baboon Island Safari!.

Tanbi Wetlands National Park

Het Tanbi Wetlands National Park ligt op een half uur van de strand resorts, biedt een uitstekende mogelijkheden voor varen, vissen, vogels kijken en wilde dieren spotten. Tanbi is internationaal bekend voor zijn ecologische waarde en omvat kustlagunes, wad, galerij bossen, moerassen en mangrovebossen. Het bevat meer dan 350 soorten vogels, waaronder de Afrikaanse visarend, pelikaan, visarenden en vele trekvolgens. Bezoekers kunnen ook de West-Afrikaanse zeekoe, Kaapse otter, bushbuck, moerasmangoeste, Atlantic gebochelde dolfijn en nijl krokodillen tegenkomen. Visreizen door de mangroven op zoek naar botervis, barracuda, ladyfish en rode snapper. U kunt ook lokale vrouwen tegen komen die in de mangroven oesters oogesten. De beste manier om het park te ervaren is door het nemen van een rustige boottocht door de wildernis van de mangroves. Boottochten en vistochten zijn verkrijgbaar bij Lamin Lodge (kijk voor de borden langs de Banjul-Brikama snelweg bij Lamin Village, of huur elke taxi). U kunt ook bij de professionele leveranciers en lokale boot operators terecht naast Denton Brdige op de snelweg naar Banjul.

Tanji Bird Reserve

Het Tanji Bird Reserve bestaat uit de Tanji riviermonding en de Bijilo eilanden. Het is op korte rijafstand gelegen van het toeristische gebied, waardoor het een perfect dagje uit is voor natuurliefhebbers. Het reservaat is een belangrijke vogel broedplaats voor sterns en meeuwen en is de thuisbasis aan meer dan 250 soorten vogels, waardoner een aantal Europese migranten en 34 soorten raporters. Bezoekers van Tanji kunnen ook de Westerse rode colobus, callithrix en patas apen, evenals bushbuck, stekelvarkens en de zeldzame meditarrane monniksrob zien. Op maanloze nachten van mei tot juli, komen groene zeeschildpadden naar de eilanden om nesten te graven voor hun eideren. Om het meeste uit uw bezoek te halen, raden we aan een ervaren vogelgids in te huren of deel te nemen aan een van de rondleidingen, uitgevoerd door het park hoofdkwartier. Deze worden twee keer per week aangeboden van januari tot augustus en dagelijks van september t/m december. Toeristen kunnen aan boord stappen van een bood naar de Bijilo eilanden. De prijzen voor de boottocht bedragen ca. 300 Dalasis per persoon voor een groep, of ongeveer 500 Dalasis per persoon voor particulieren. Om het Tanji Bird Reserve te bereiken, huurt u een taxi of gaat u met het openbaar vervoer naar de turntable omgeving. Hier pakt u een voertuig richting Tanji en stopt bij het bord voor het park, geplaatst op de snelweg. 

Vissen

De rivier in Gambia loopt van de Atlantische kust in het westen naar het oosten, en snijd het land in twee helften. De rivier draagt bij aan de verscheidenheid van vissen, net als de Atlantische Oceaan, welke Banjul omringt. The Gambia staat bekend om zijn sportvissen, en zowel professionals als amateurs kunnen proberen om "The Big One" te vangen op de rivier of in het zoute water van de Atlantische Oceaan. 

VogelsEen van de meest uitgebreide en nauwkeurige getuigenissen op de ernome verscheidenheid aan vogels in The Gambia, werd geschreven door Clive Barlow en Tim Wachner. Niet alleen zette zij Gambia op de kaart, maar verdiende ook de titel "Best book of the year" volgens met Briths Birds Magazine. Het boek "A field guide to birds of The Gambia and Segenal" illustreert de enorme verscheidenheid van het Gambiaanse vogelleven in termen van aantallen en types.

Gambia's overvloed en verscheidenheid aan vogels is gerangschikt als een van de hoogste ter wereld, in combinatie met het feit dat het land een van de meest toegankelijke bestemmingen is op het continent, maakt het land zeer geliefd bij vogelaars. 

Cultuur & herkomst

De Gambiaanse bevolking bestaat uit een mengelmoes van volken. Allen hebben hun eigen taal maar bijna iedereen spreekt goed Engels, zeker aan de kust. Na kennismaking met deze vriendelijke en toegankelijke bevolking begrijpt u meteen de bijnaam van Gambia: The Smiling Coast of West Africa. Vanuit de Islam en cultuur is homofilie een absolute taboe. Ongeacht geaardheid (dus zowel in homo als ook in heterorelaties) worden innig zoenen en seksuele uitingen in het openbaar niet getolereerd. Het niet respecteren van deze opvatting kan tot grote problemen leiden.

Religie

Gambia is traditioneel zeer tolerant ten opzichte van alle geloofsrichtingen, dit terwijl het land overwegend moslim is. Maximaal 90% van de bevolking beoefend de basisprincipes van de islam, het is in wezen een seculier land en het is trots op zijn ruimdenkende aanvaarding van alle religies. Van de overige 10% is er een populatie van Christenen en een mengsel van gelokaliseerde traditionele religies.

Islam kwam naar dit deel van West-Afrika door de Sahara in het begin van het tweede millennium en werd als neel een grote invloed bij het grootste deel van de bevolking.

Een cruciaal verschil met meer strikte islamitische landen is echter dat er geen stritke naleving van de shario is, en dat terwijl het grootste deel van de bevolking van de hedendaagse Gambia de basisprincipes van de islam volgt en geen varkensvlees eten en geen alcohol drinken. Verder is er geen duidelijk bewijs van religieuze overtuiging, hetzij in kleding of gedrag. Zelfs de twee centrale moskeeën in Serrekunda en Banjul, terwijl drukbezocht, zijn opzichtig ingericht, soms de enige herinnering dat zij aanwezig zijn voor het gebed van de muezzin. Dit is een land dat vroom in zijn geloof blijft, maar draagt haar religie licht. Er is zelfs een brouwerij en alcohol wordt op grote schaal verkocht in de supermarkten voor toeristen.

Er zijn vele honderden gelokaliseerde religies in West-Afrika en deze zijn over het algemeen gecentreerd rond een idee van animisme, of dat een dier, plant of object een ziel of geest heeft en moet daarom als zodanig behandeld worden. Dit kan betekenen dat bepaalde gebieden of plaatsen heilig worden beschouwd en bezeten zijn van geesten - of zelfs zielen van de vooroueders - en is het gebruikelijk om offers aan deze geesten (soms zelf genoemde goden) achter te laten in de vorm van wierook of bloemen. 

Taal

De officiële taal in Gambia is Engels. U kunt hiermee in het hele land uit de voeten. Daarnaast bestaat er nog een tientaal volkstalen waaronder het Mandika en het Wolof.

EngelsMandikaWolof
Thank youAbarakaJerejef
HelloAsalamu AlikumA Salamu Alikum
How are you?Heraba / I be di?Na Nga Def?
Good morningHera LaataJamangen Fanaan
Good EveningI WuraaraJamangen Enddu
GoodbyeFo Waati KotengCi Jamma
TodayBeeTey
TonightBii SuutooCi Gudi Gii
How much?Jelu?Nyaatala?
What is your name?I Ton Ndii?Na Ka Nga Tudda?

 

Eten & drinken

De traditionele Gambiaanse keuken bestaat uit gerechten die op de ene of andere manier iets te maken hebben met de belangrijkste producten van het land: pinda’s, rijst, couscous, kip en vis. Het wordt klaargemaakt boven een open voor of gekookt. Als je niet in een restaurant eet dat op toeristen is ingesteld, houd er dan rekening mee dat de olie waarin de producten worden klaargemaakt niet altijd even goed aansluit bij hetgeen waaraan onze ingewanden gewend zijn. Droge rijs en droog brood zijn dan prima bijgerechten.

Een paar gerechten die u beslist moet proberen:

 • Wolof-rice: rijst (of couscous) klaargemaakt op de manier zoals dat al eeuwen door de Wolof gebeurt, met verse groenten, verschillende soorten vlees en tomaten. Ook bekend als ‘benachin’.
 • Verschillende soorten sisay: sisay is het Mandinka woord voor kip, dus u weet wat het hoofdbestanddeel is. Sisay-Bassi: kip met gerst, diverse smaakmakers en verschillende specerijen; Sisay-Nayebi: kip met erwten en bonen, ook weer met diverse, soms pittige bijgerechten; Sisay-Yassa: voor een avondje met niet al te veel mensen om u heen: kip met uien en knoflook, peper en een azijnsaus.
 • Kip, die vooral in het binnenland, boven een open voor bereid is, is om gezondheidsredenen geen aanrader. In een restaurant zijn er echter geen problemen te verwachten. Snijdt de kip altijd eerst door om te kunnen zien of deze door en door gaar is (geldt trouwens ook voor veel vlees!)
 • Een gerecht met het belangrijkste agrarische artikel, de pinda, behoort ook tot de vaste inlandse menu’s: probeer eens domada: een pinda-puree met rijst (of couscous) en verschillende soorten vlees; je kunt deze maaltijd vooraf laten gaan door tio-gio, een pindasoep.
 • Een bij de Gambiaanse jongeren razend populair gerecht is Affra. Sommige restaurants hebben het woord in hun naam. Affra is het woord voor kleine kluifjes, soms van kip, soms van lam, soms van een combinatie van die twee of van stukjes ingewand zoals lever. Het vlees is op open vuur geroosterd en je kluift het vlees van het bot, met de hand dus. Tijdens het roosteren is er een speciale saus gebruikt en het wordt opgediend met diverse sausjes, specerijen en salade. Op het menu staat altijd: Affra vanaf D… dat betekend dat u zelf de hoeveelheid kunt samenstellen. Vanaf D… loopt op met 5 tot 10 Dalasi. Als u stevige trek heeft, bestel dan het dubbele van de vanaf prijs.

Vis is een van de belangrijkste producten in Gambia en tevens hoofdgerecht bij vele maaltijden. Het wordt op tientallen manieren klaargemaakt, maar probeer de vis beslist eens zonder sausje of specerijen. De ladyfish bijvoorbeeld, is een bijzonder smakelijke vis, mooi wit vlees en prima van smaak. Ook de nijlbaars, de bongafish en niet te vergeten de butterfish zijn niet te versmaden. Klaargemaakt op de traditioneel manier eet u vis zoals u het nog nooit gegeten heeft. Als u niet van graten houdt dan is de butterfish het aangewezen gerecht. Deze vis heeft een dikke, leerachtige huid en is vrijwel graat loos. Verder mogen kreeft, garnaal en oester niet onvermeld blijven, al bent u hiervoor afhankelijk van het seizoen.

Het dessert van vrijwel elke maaltijd bestaat op zijn minst uit vers fruit. In het najaar overheerst de mango, maar papaja’s vindt u gedurende het gehele jaar. Inlandse bananen, klein van stuk, maar bijzonder goed van smaak, zijn volop te krijgen. Meloen en avocado behoren tot de gangbare vruchten en iets minder van kwaliteit, maar vers klaargemaakt nog steeds een delicatesse is de ananas.

Als u de maaltijd in het restaurant van een hotel gebruikt dan is er volop keus uit diverse dranken. In de eerste plaats moet hierbij aan water gedacht worden. Veel drinken is noodzakelijk. Let er altijd op dat een fles water aan tafel geopend wordt! Het is Gambia gebrouwen bier, Julbrew, kan een vergelijking met de bekende merken goed doorstaan. Natuurlijk is er een keur aan buitenlandse bieren, Belgisch, Deens, Duits en/of Nederlands bier zijn meestal wel verkrijgbaar. Bij bestleling van bier vraagt u om het merk of simpelweg om local beer of Julbrew. Steeds meer restaurants serveren Julbrew (en soms ook andere biersoorten) van de tap. Wijnen, zowel rode als witte, zijn doorgaans prima van kwaliteit voor wie van gangbaar houdt. Ze worden geïmporteerd uit Spanje, Portugal en Italië. Exclusieve wijnen zult u hier niet aantreffen. Verder is er bijna geen gedistilleerd denkbaar dat in de hotels niet voorhanden is. Komt u echter in het binnenland, dan is het vaak moeilijker om alcoholhoudende dranken te bestellen. De moslim gebruikt geen alcohol en de geringe hoeveelheid die aan de toerist kan worden verkocht maakt het op voorraad hebben van een brede keuze weinig zinvol. Voor alle duidelijkheid: men heeft er geen enkel bezwaar tegen als u alcoholhoudende dranken gebruikt, alleen, het is niet altijd voorradig. U moet niet vreemd opkijken als u een biertje besteld en u ziet de ober op zijn (brom) fiets stappen. Even bier halen! Er zijn echter genoeg alternatieven die vooral gezocht moeten worden in de rijde variatie van theesoorten. De Britse invloed is op dit gebied nog steeds goed merkbaar. De meeste supermarkten hebben een ruime voorraad dranken, zowel bier als sterkedranken. Als het bedrijf een moslimeigenaar heeft, dan zult u tevergeefs naar iets alcoholhoudends zoeken. De keuze uit frisdranken, zoals uit het pak, in flessen of in blik is zeer groot.

Vanuit de zojuist genoemde invloedssfeer wordt u in sommige hotels in de namiddag geconfronteerd met ‘middag-thee’, waarbij diverse soorten thee en gebak geserveerd worden. Bij het ontbijt is het al niet anders: sausages, bacon and eggs (worstjes, spek en eieren), vormen een vast onderdeel ervan. Natuurlijk kunt u ook ‘gewoon’ ontbijten, waarbij in veel gevallen zelfs yoghurt verkrijgbaar is. Vaste regel is echter: hoe dieper landinwaarts, des te simpeler het menu. Maar, waar u ook komt, er is altijd vers fruit.

Weer & klimaat

Het klimaat wat in Gambia heerst is het zogeheten ‘tropisch savanneklimaat’. Hiermee behoort het klimaat in Gambia tot de tropische klimaatzones en niet subtropisch zoals sommige bronnen ten onrechte vermelden. Niet alleen het bekende savanneklimaat heerst in Gambia, maar het land heeft ook duidelijke savanne begroeiing. Over het hele land vindt u vooral graslandschappen met grote struiken en wat bomen. Grote stukken tropisch regenwoud zult u in Gambia niet vinden. In het zuiden van het land kunt u wel bossen met vruchtdragende bomen zoals citrus bomen vinden. In het drogere noorden vindt u voor de Afrika zo kenmerkende apenbomen. Langs de Gambia rivier is het vrij moerassig en zorgt de rivier ervoor dat er typische mangrove begroeiing te vinden is met de daarbij behorende dier- en vissoorten.

Tropisch

De temperaturen in Gambia zijn tropisch en liggen overdag vaak tussen de 31 en 38 graden gedurende het gehele jaar. Langs de kust kan de temperatuur iets lager zijn, maar dat ligt in de kleine verschillen van 1 tot 2 graden. De gevoelstemperatuur aan de kust kan echter lager zijn door de aanwezigheid van een lichte bries. In de zomermaanden daalt de temperatuur zeer langzaam op het moment dat de avond valt. Aan het einde van de nacht is het kwik gedaald tot 23 tot 24 graden. De temperatuur schiet dan binnen enkele uren weer snel omhoog tot boven de 30 graden. In de winter kan het in de nacht koeler zijn. Tijdens deze maanden ligt de minimumtemperatuur rond de 18 tot 20 graden.

Twee seizoenen

Het land heeft een duidelijke scheiding tussen twee seizoenen, te onderscheiden in een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Vanaf eind oktober tot begin juni is het zeer droog in Gambia. Het regent tijdens deze maanden zelden. Mocht het regenen, dan zijn de hoeveelheden die vallen erg laag. Zwarte tropische buien zijn in de droge tijd een verschijnsel die u niet vaak ziet. Vanaf de 2e of 3e week in juni slaat het weer om. De luchtvochtigheid loopt op en de kans op regen neemt toe. Deze periode loopt van de 2e helft van juni tot de tweede helft van oktober. Tijdens deze maanden valt er op ongeveer de helft van het aantal dagen. De regen (soms flinke) buien vallen met name in de middag of na zonsdondergang.

MaandMax.tempMin.tempZonNeerslagMM per maandZee temp
Januari3216810-522
Februari3417910-521
Maart3518910-521
April36181030-522
Mei35201076-3024
Juni342381461-10027
Juli3324717200+28
Augustus3224718200+28
September3223716200+28
Oktober332281361-10028
November3319966-3028
December3217860-525

 

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Gambia heeft u een paspoort nodig welke ten minste 6 maanden geldig is bij aankomst in Gambia.

Bij aankomst op het vliegveld van Banjul krijgt u een toeristenvisum voor 28 dagen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Om naar Gambia af te mogen reizen dient u in het bezit te zijn van:

 • Een paspoort met minimaal één lege visumpagina en een geldigheidsduur van minstens 6 maanden bij aankomst in Gambia;
 • Bewijs van voldoende financiële middelen;
 • Doorreis- óf retourticket;
 • Alle vereiste documenten voor de volgende bestemming.

Geldzaken

Economie

Gambia is nog vele jaren achter op de belangrijkste Europese bestemmingen, een factor die sterk bijdraagt aan de aantrekkingskracht van dit charmante land. 

Het ministerie van Toerisme wil graag leren van de fouten van anderen en heeft beperkingen gelegd op de hoogte van de hotels, zodat er geen hotel in The Gambia is met meer dan 3 verdiepingen. Zij regelen ook de licatie van taxi's en kraampjes en inspecteren hotels om ervoor te zorgen dat de normen worden gehandhaaft.

Ondanks de groei in het belang van het toerisme, is de economie van Gambia nog steeds overwegend agrarisch, met de overgrote meerderheid van de Gambianen die hun brood verdienen uit het land en de zee. Aardnoten zijn de traditionele gewas. Gambia exporteert ook producten naar Europa: Gambiaanse mango's en andere vruchten kunt u vinden in de schappen van supermarktketens. 

Kosten

Gelegen buiten de Eurozone, wordt Gambia niet beïnvloed door de eventuele overgang van de Euro. Waar voor uw geld geld zeker bij het uit eten gaan en bij het aankopen van lokale souvenirs. 

Valuta

In Gambia betaalt men met de nationale valuta de Dalasi (GMD). 100 Dalasi is ongeveer € 2,00. De Dalasi wordt onderverdeeld in 100 butut. De Dalasi is te krijgen in onderstaande coupures:

 

 • Munten: 1 / 5 / 10 / 25 / 50 Butut
 • 1 Dalasi Biljetten: 5 / 10 / 25 / 50 / 100 Dalasi

Let op! In Gambia kunt u niet pinnen met uw gewone bankpas. Het pinnen in Gambia is alleen mogelijk door middel van het gebruik van een VISA credit card. Ook het pinnen met deze kaart is beperkt mogelijk (maximaal 2.500 Dalasi per pintransactie).

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties beschermen u tegen diverse infectieziekten die in Gambia voorkomen. Deze infectieziekten kunnen niet alleen uw vakantie bederven, maar ook impact hebben op uw leven. Ga daarom altijd goed beschermt op reis! Of u voor Gambia vaccinaties nodig heeft, hangt van uw gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die u bezoekt en uw accommodatie in Gambia. Hieronder leest u welke vaccinaties Gambia vereist en welke inentingen wij adviseren.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Gambia?

De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Gambia wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt alleen in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ook in Gambia komt gele koorts voor. Als u vanuit Nederland naar Gambia reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie voor u niet verplicht.

Wat heb ik verder nodig aan vaccinaties voor Gambia?

Er worden voor Gambia vaccinaties aanbevolen tegen een aantal reizigersziekten. Sommige van deze inentingen worden altijd geadviseerd, ongeacht de duur van uw verblijf in Gambia. Andere vaccinaties raden wij alleen aan als u langer dan een bepaalde tijd in Gambia wilt verblijven.

Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Gambia:

 • DTP vaccinnatie (tegen difterie, tetanus en polio)
 • Gele koorts vaccinatie
 • Hepatitis A vaccinatie
 • BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)

Gaat u langer dan drie maanden naar Gambia? Dan adviseert Thuisvaccinatie.nl naast de bovenstaande inentingen voor Gambia ook deze aanvullende vaccinaties:

 • BCG (tuberculose) vaccinatie (in sommige gevallen)
 • Buiktyfus vaccinatie
 • Hepatitis B vaccinatie
 • Rabiës vaccinatie

Deze vaccinaties kunnen ook bij een korter verblijf worden geadviseerd. Dit hangt van uw persoonlijke vaccinatieadvies af.

Loop ik risico op malaria in Gambia?

In heel Gambia komt malaria voor; een ziekte waaraan nog steeds ook Nederlanders overlijden. Verblijft u in een malariagebied in Gambia? Dan adviseren wij vaak het gebruik van malariapillen. De arts van Thuisvaccinatie.nl kan u adviseren welke specifieke medicatie u het beste kunt gebruiken voor uw reis naar Gambia. Malaria kunt u krijgen via een muggenbeet. Het is daarom belangrijk om muggenbeten te voorkomen. Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding of gebruik mugwerende middelen met DEET;
 • De muggen die malaria overbrengen, steken vooral ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. Slaap ’s nachts onder een muskietennet;
 • Krijgt u koorts tijdens of na uw verblijf in een malariagebied? Bezoek dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, een arts! Er bestaat geen inenting tegen malaria;

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Gambia?

In Gambia dient u ook rekening te houden met de volgende infectieziekten:

 • Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte;
 • In dit land komen ook ziektes zoals schistosomiasis (bilharzia) voor. Er is voor deze ziekte nog geen vaccinatie beschikbaar;
 • In Gambia komen HIV/aids en andere soa’s op grotere schaal voor dan in westerse landen.

Verkeer

Belangrijk om te weten

Gambiaans Consulaat-Generaal in Nederland

Gambia wordt in Nederland politiek vertegenwoordigd d.m.v. een Consulaat-Generaal en een Consulaat:

Consulaat-Generaal van de Republiek Gambia
Dhr. H.J.W. Plusquin
Apollolaan 137
1077 AR Amsterdam
Telefoon: +31 (20) 672 2515
Fax: +31 (20) 672

Internet

Het internet is in Gambia inmiddels in opkomst en is geen onbekend fenomeen meer. De internetverbindingen zijn voor Afrikaanse begrippen meestal goed, maar niet te vergelijken met de snelheid van het internet in Nederland. Het gebruik van internet in Gambia is niet bijzonder duur. De bereikbaarheid van het internet is in de steden een stuk beter dan op het platteland. 35 04
E-mail: info@cggambia.nl

Nederlandse Ambassades en consulaten in Gambia

Consulaat (Fanta Baldeh)
Brusubi
Telefoon: +220 757 9776
Maandag t/m donderdag 09:00 - 12:00 uur

Reistijd

De beste maanden om naar Gambia af te reizen zijn de maanden begin november t/m eind mei. Het hoogseizoen in Gambia loopt met name van begin november t/m eind maart. Na maart wordt het al wat rustiger qua toeristen. Rond juni sluiten de hotels vaak hun deuren.

Telefoneren

Het bellen vanuit Gambia kan duur zijn. Met name als u gebruik maakt van de telefoon in uw hotel of belt met uw eigen mobiele telefoon. Controleer voordat uw afreist naar Gambia bij uw eigen mobiele netwerkprovider hoe de bereikbaarheid is in het gebied waar u verblijft en welke kosten verbonden zijn aan het versturen/ontvangen van sms-berichten, het gebruik van internetdata en belminuten. Wilt u voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan? Schakel data roaming uit op uw mobiele telefoon, hiermee voorkomt u dat applicaties op de achtergrond gebruik maken van de dure data. Net zoals internetcafés zijn er vaak ook belwinkels en/of telefooncellen te vinden waar u tegen een goedkoop tarief kunt bellen met Nederland. Wilt u thuisblijvers contact met u laten opnemen in Gambia? Wijs hun dan op het landnummer van Gambia wel gedraaid moet worden vóór het telefoonnummer. Het landnummer voor Gambia is 00220.

Tijdsverschil

In Gambia is het in onze wintertijd 1 uur vroeger en in de zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland.

Vluchtinformatie

De rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Banjul bedraagt ca. 6 uur. Op de vluchten naar Banjul wordt met enige regelmaat een extra tankstop gemaakt. Dit wordt ingepland n.a.v. de weersverwachting en de beladingsgraad van het toestel. Dit wordt bekend gemaakt bij vertrek van het vliegtuig.

Voltage

De stopcontacten in Gambia hebben een voltage van 230V, 50 hertz wisselstroom. In Gambia worden de stopcontacten van type G gebruikt. Voor het ‘Engelse’ stopcontact G heeft u een reisstekker of een wereldstekker nodig.